80% gaat fout!

Jaren geleden luisterde ik naar een interview van de succesvolle ondernemer Aad Ouborg op de radio. Als ondernemer bouwde hij een aantal succesvolle ondernemingen op. Eén daarvan was het merk Princess van de huishoudelijke apparaten.

Aad vertelde over de uitrol van zijn onderneming naar het buitenland. Fun en entertainment was voor hem de basis: ondernemen moet leuk zijn! Daarnaast was een snelle groei voor hem ook essentieel. Immers, voor de productie van zijn apparaten was massa noodzakelijk om zo de kostprijs zo laag mogelijk te krijgen. Daarom was zijn focus niet alleen gericht op Nederland maar ook (ver) daarbuiten. En dat moest snel. Heel snel!

Wat mij bij is gebleven van het interview is dat hij bij de stappen naar het buitenland in de beginfase accepteerde dat soms wel 80% van de leveringen fout gingen. Hij accepteerde dit omdat hij daarmee in staat was snel marktaandeel in verschillende landen te realiseren. Persoonlijk zou ik er niet aan moeten denken dat 80% van onze leveringen fout gaan. Ook niet om een snelle groei mogelijk te maken.

Bij Sophista treden we regelmatig op als adviseur bij transacties waar buitenlandse partijen bij betrokken zijn. Zowel bij koop als verkoop van ondernemingen. Bij grensoverschrijdende transacties spelen een aantal aspecten die juist bij cross- border transacties aandacht moeten hebben:

  • Hoe is de strategische fit? Heb je een goed begrip van de markten, producten, klanten en concurrentie van het over te nemen bedrijf?
  • Heb je aandacht voor extra juridische en regelgevende aspecten zowel in je eigen land als in het land van het doelwitbedrijf?
  • Culturele en taalkundige verschillen. Het begrijpen van en omgaan met deze verschillen is belangrijk om een succesvolle integratie op lange termijn te waarborgen.
  • Financiële en operationele integratie: het harmoniseren van systemen, processen en rapportagestandaarden kan echt een uitdaging zijn bij grensoverschrijdende overnames.
  • Post-acquisitie integratie: hou aandacht voor het plannen en uitvoeren van een gestructureerd integratieproces, wat zo belangrijk is voor het behalen van de beoogde synergievoordelen en waardecreatie.

Zomaar een aantal punten waar we in de overnamepraktijk mee te maken hebben en invulling aan geven. Je moet er toch niet aan denken dat bij een overname 80% fout gaat?

Pieter van den Berg is een geboren en getogen Zaankanter en partner bij de Guidon Groep, waar Sophista Fusies en Overnames te Alkmaar onderdeel van uitmaakt. Hij is 57 jaar. Naast zijn passie voor de overnamepraktijk houdt hij van hardlopen, muziek en lezen (vooral biografieën).

Oorspronkelijk geplaatst op INTO business

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?

Als je wilt weten hoe het is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten