Afgelopen zaterdagavond bevond ik me in de prachtige spiegelzaal van het concertgebouw, voorafgaand aan een adembenemend concert met het Nederlands Philharmonisch Orkest, onder leiding van Lorenzo Viotti. Te midden van deze inspirerende atmosfeer besefte ik dat ik nog een blog moest schrijven voor maandag. Gedachten over werk en verantwoordelijkheden drongen mijn bewustzijn binnen.
Terwijl ik in één van de spiegeldeuren keek, drong de gedachte zich op dat onze medewerkers zich spiegelen aan hun leidinggevende. Dit bracht me tot de vraag: “Ben ik als adviseur een goed voorbeeld voor de ondernemers die ik ondersteun en adviseer?”
Ik maak afspraken op mijn vrije dagen, schrijf in het weekend blogs en stuur ’s avonds e-mails naar collega’s en klanten. Dit bracht me tot de kern van het leiderschapsprincipe:
“Practice what you preach”
Maandagavond sta ik voor een groep ondernemers tijdens ons eindejaarsseminar om te spreken over het belang van duurzame inzetbaarheid. Ironisch genoeg realiseer ik me dat mijn eigen handelingen niet altijd in lijn zijn met dit principe.
Waarom is het zo moeilijk om verandering door te voeren, grenzen te stellen en het goede voorbeeld te geven?
Enkele mogelijke obstakels:
- Gewoontes en comfortzones: Mensen hebben de neiging om in hun comfortzones te blijven, zelfs als dit betekent dat ze niet optimaal functioneren. Verandering vereist vaak het doorbreken van bestaande gewoontes, en dit kan ongemakkelijk zijn.
- Psychologische weerstand: De menselijke geest heeft de neiging om zich te verzetten tegen verandering. Dit kan voortkomen uit angst voor falen, het verlies van controle of het gevoel van onzekerheid.
- Externe druk en sociale normen: Soms kunnen externe factoren, zoals sociale normen, druk uitoefenen om op een bepaalde manier te handelen. Het kan moeilijk zijn om je gedrag te veranderen als je het gevoel hebt dat je aan bepaalde verwachtingen moet voldoen.
- Gebrek aan motivatie: Verandering vereist vaak een sterke innerlijke motivatie. Als mensen niet overtuigd zijn van de voordelen van verandering, kan het moeilijk zijn om de nodige inspanningen te leveren.
- Gewoontevorming kost tijd: Het aanleren van nieuwe gewoontes en gedrag vergt tijd en consistentie. Het kan frustrerend zijn als veranderingen niet onmiddellijk merkbaar zijn, en dit kan mensen ontmoedigen.
- Zelfreflectie en bewustwording: Het stellen van grenzen en het geven van een goed voorbeeld vereist vaak een diepgaande zelfreflectie en bewustwording van het eigen gedrag. Dit kan confronterend zijn en vraagt om eerlijkheid met zichzelf.
Ik ben benieuwd wie zich hierin herkent en hoe jij hiermee omgaat. Als je deze uitdagingen hebt overwonnen, wat heeft het je opgeleverd?
Het doorbreken van deze barrières vergt tijd, geduld en vastberadenheid. Overweeg daarom ondersteuning te zoeken, zowel voor het implementeren van beleid binnen jouw organisatie als voor jou persoonlijke groei.
P.S. Dit is dus mijn laatste blog die ik in het weekend heb geschreven. 😉
Geschreven door: Melissa van Nieuwkoop, HR-adviseur bij Actan