Microsoft voert voortdurend verbeteringen door aan Power BI, en de maand december is niks anders. Hierbij behandelen we de meest interessante toevoegingen van de afgelopen maand.
On object update
De on object update is eindelijk vrijgegeven. Dit zat er al een lange tijd aan te komen aangezien het al gebruikt kon worden via de preview features maar nu is de update officieel. Wat deze update inhoud, is dat veel van de interacties weg zijn gehaald van de vaste plekken waar ze stonden en zijn verplaatst naar de objecten waar de interacties voor bedoeld zijn. Voorheen bestond er dus 1 interactiemenu die alleen gold voor het op dat moment geselecteerde object. Wanneer de interacties voor een ander object aangepast moesten worden, had je eerste dat object moeten selecteren. In deze nieuwe update heeft elk object zijn eigen interactiemenu. Dit zal het ontwerpen van dashboard een stuk makkelijker en efficiënter maken. En mocht je toch nog gehecht zijn aan de oude manier van werken, is dat geen probleem: het overgaan naar on object interactie maar een optie.
Alerts in dashboards
Een van de features die miste in Power BI service, was de optie om notificaties te krijgen wanneer bepaalde berekeningen of waardes een limiet hebben bereikt. Deze optie is in deze maand toegevoegd. Nu kan je een alert instellen als bijvoorbeeld een marge berekening lager is dan een gekozen percentage. Deze feature zou ook gebruikt kunnen worden als validatie. Door de alerts op een specifieke manier in te stellen, kan het dashboard zo ingericht worden dat je een alert krijgt bij bepaalde metingen. Op deze manier kun je interactief sturen op jouw KPI’s.
Visual updates
Ook zijn er deze maand weer een aantal visuele updates geweest, zo heeft de staafdiagram een aantal nieuwigheidjes gekregen. De normale vormgeving van de staafdiagram is onveranderd maar er zijn een aantal opties toegevoegd waardoor je meer vrijheid heb in de opmaak. Dit is te zien in de foto hieronder met de standaard opmaak links en een voorbeeld met een aangepaste stijl.
Data labels hebben ook een facelift gekregen. Voorheen kon een data label alleen maar 1 waarde laten zien, de waarde van het datapunt waar het bij hoorde. Zoals je hieronder kan zien, kan een data label een stuk meer laten zien, bijvoorbeeld een vergelijking met vorig jaar of en heel ander datapunt dat bij de zelfde as hoort.