Blogs

Waarom investeren in verduurzaming, juist als mkb’er?

De afgelopen jaren is er veel veranderd in het bedrijfslandschap. Een groot onderdeel hiervan betreft maatregelen op het gebied van milieukwesties, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur (ESG), die bedrijven helpt om duurzamer en verantwoorder te opereren. Of ondernemers nu voor of tegen het integreren van ESG in hun bedrijven zijn, de wet- en regelgeving verandert snel en ondernemers zullen hier vroeg of laat op moeten inspelen.

In 2014 kwamen er met de Non-Financial Reporting Directive al regels voor bedrijven met meer dan 500 medewerkers van openbaar belang. In 2021 werd de Corporate Sustainability Reporting Directive aangenomen, die sinds dit jaar van toepassing is. Ondanks dat deze regels voor grote bedrijven gelden, zal deze trend van aangescherpte regelgeving uiteindelijk ook gevolgen hebben voor mkb’ers. Ongeveer 99% van alle bedrijven in de Europese Unie zijn mkb’ers. Deze bedrijven zijn dus cruciaal voor de Europese economie en kunnen enorm veel bijdragen aan de verduurzaming van Europa.

Om anderen aan te sporen om iets te doen, zijn er twee dingen die je kan doen. In het Engels staan deze manieren ook wel bekend als “the carrot and the stick”. De stok straft vooral om mensen aan te sporen. Vaak worden wet- en regelgeving als de stok gezien. Aan de andere kant hebben we de wortel, die mensen juist beloont als ze iets doen. Vaak wordt alleen de stok gezien, terwijl de wortel grote voordelen kan bieden. In het kader van ESG zijn er twee voorname beloningen: groene leningen en verhoogde bedrijfswaardes.

Allereerst zijn er de groene leningen. Dit zijn leningen met lagere rentes die worden verstrekt om bedrijven aan te sporen om te investeren in verduurzaming. Duurzame bedrijven kunnen voor zulke groene leningen in aanmerking komen als zij aan bepaalde eisen voldoen. Voorbeelden van eisen zijn dat het bedrijf aan bepaalde veiligheidseisen voldoet of bijdraagt aan één van de Sustainable Development Goals van de EU. In ruil hiervoor kan het bedrijf tegen een lagere rente lenen, wat de kostenlasten verlaagt. Een concreet voorbeeld van een groene lening die in Nederland wordt aangeboden is de BMKB-Groen regeling. Deze lening stelt mkb-ondernemers in staat om tegen gunstige voorwaarde bijvoorbeeld hun energiekosten te verlagen door te investeren in verduurzaming van hun bedrijfspand.

Het tweede voordeel aan verduurzaming is een verhoogde bedrijfswaarde. Ondernemers die hun bedrijf willen verkopen hechten veel belang aan een hogere bedrijfswaarde. Deze bedrijfswaarde wordt bepaald door de toekomstige kasstromen en het risicopercentage van de onderneming. Verschillende onderzoeken laten zien dat er bij fusies & overnames een hogere prijs betaald wordt voor duurzame bedrijven vergeleken met minder duurzame bedrijven. Dit heeft verschillende oorzaken. Grote bedrijven zijn momenteel al bezig om hun supply chain te verduurzamen. Leveranciers en klanten die aan hun eisen voldoen hebben een grotere kans om leverancier of klant te blijven. Dit verlaagt het risico en verhoogt de zekerheid van de toekomstige kasstromen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat bedrijven die veel investeren in ESG weerbaarder zijn in zware marktomstandigheden. Bedrijven die bijvoorbeeld veel met hun werknemers en stakeholders bezig waren, bleven vaker overeind tijdens de zware coronaperiode. Door een dergelijke weerbaarheid in zware omstandigheden draagt het bedrijf minder risico met zich mee, wat de bedrijfswaarde ook vergroot. Tot slot wordt een gedeelte van de bedrijfswaarde bepaald door de aanpassingen die zullen worden gedaan na de fusie of overname; de zogenaamde integratiekosten. Hoe duurzamer het bedrijf is, hoe makkelijker het zal zijn voor de koper om het bedrijf te laten integreren. Hierdoor zijn de integratiekosten lager en zal de bedrijfswaarde oplopen.

Kortom, ESG brengt niet alleen wet- en regelgeving met zich mee, maar kan ook mooie voordelen en kansen betekenen. Hoe eerder bedrijven zich hierin verdiepen en hierin investeren, hoe groter het verschil is dat zij nu op kunnen bouwen. Vroeg of laat zullen bedrijven moeten gaan investeren in ESG door wet- en regelgeving, en bedrijven die vroeg beginnen zullen hierop beter voorbereid zijn in de toekomst.

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?

Als je wilt weten hoe het is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten