5 Tips om je bedrijf te laten groeien

Luc Bart: “Stilstaan is achteruit gaan. Dus zoek je als ondernemer altijd naar mogelijkheden om je onderneming naar een volgend niveau te brengen. Maar het identificeren van het juiste groeipad is voor veel ondernemers een uitdaging. Zijn de plannen gemaakt, dan is het misschien wel een nog grotere uitdaging om deze ook te realiseren. Daarvoor is controle en overzicht nodig. Weet jij aan welke knoppen je kunt draaien om optimaal te profiteren van een situatie of kans die zich voordoet? Wij geven je 5 tips!”

 

1. Plan van aanpak

Om groei te realiseren is het van belang om een duidelijk plan van aanpak te hebben. Neem de tijd om jouw strategie uit te denken en op te stellen. Denk hierbij ook aan zaken die mogelijk tegen kunnen zitten. Hierdoor ben je in staat om sneller te acteren op hobbels die je tegenkomt wanneer je het plan ten uitvoer brengt. En besef je dat plannen er zijn om bij te sturen. Neem daarom periodiek de tijd om na te gaan of het pad dat je momenteel volgt nog steeds het beste is voor jouw organisatie. Zaken als productiviteit, marktpositionering, strategie en de financiële positie van jouw onderneming zijn hierbij van belang. 

 

2. Financieel inzicht 

Weet hoe je onderneming er financieel voor staat. Met een overzicht van de in- en uitgaande geldstromen en welk werkkapitaal benodigd is, creëer je inzicht in hoe de onderneming er op dat moment voor staat. Ook kun je hieruit opmaken op welke punten nog winst valt te behalen. Continue de beschikking hebben over real-time informatie helpt bij het aansturen van de onderneming. Tools die hierbij van pas komen zijn Dashboards van Power BI. Als ondernemer ben je hierdoor in staat om op elk moment aan de juiste knoppen te draaien die benodigd zijn om je bedrijf te laten groeien. 

  

3. Focus 

Eén van de valkuilen wanneer bedrijven willen groeien is dat ze hun focus kwijtraken. Alles aanpakken wat voorbij komt om die extra omzet te genereren. Veelal gebeurt dit geleidelijk door op te gaan in de waan van de dag. Achteraf blijkt vaak dat ondernemers het uiteindelijke organisatiedoel uit het oog zijn verloren door de vele nevenactiviteiten waarmee ze zich bezig hebben gehouden. Wil je je onderneming laten groeien? Focus dan op de kernactiviteiten van de onderneming en breidt díe uit. Hiermee behaal je in de regel sneller resultaat met minder inspanningen.

 

4. Netwerk 

Veel ondernemers beschikken over een uitgebreid netwerk die zij over de jaren heen hebben opgebouwd. De kans is aannemelijk dat zich in dit netwerk ook een groot aantal medeondernemers bevinden. Ook zij hebben met hun onderneming een fase van groei gekend en hebben in die tijd vergelijkbare vragen gehad. Kennis met elkaar delen kan van grote waarde zijn. Maar ook andere voordelen, zoals mooie samenwerkingen, kunnen voortvloeien uit je netwerk.

 

5. Team van mensen 

Wanneer je wilt groeien met je bedrijf is het van belang dat de interne organisatie goed op orde is. Misschien wel één van de belangrijkste onderdelen van je onderneming is het team. Het is essentieel om de juiste mensen op de juiste plek te hebben. Belangrijk hierbij is dat zij enerzijds over de juiste competenties beschikken, maar ook dat zij gemotiveerd zijn en worden. Een goede cultuur binnen het bedrijf, met gedreven en gemotiveerde medewerkers, draagt bij aan een sterke groei van de onderneming. Het aannemen en binden van het juiste talent/mensen is daarom essentieel. In de huidige markt is het lastig om personeel te vinden, sorteer daarom tijdig voor indien je extra capaciteit en kennis nodig denkt te hebben.

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips te geven om jouw onderneming te laten groeien. Maar met het juiste team, een heldere strategie, goed inzicht, het benodigde netwerk en niet te vergeten een inspirerende leider staat er een goede basis.

Als je eens van gedachten wilt wisselen over de groeipotentie van jouw onderneming en wat een goede vervolgstap zou zijn? Neem dan vooral contact met ons op!

 

Luc Bart is Corporate Finance Analist bij Sophista, onderdeel van Guidon Groep.

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?
Als je wilt weten hoe is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten