5 tips voor gegevensbescherming

Op 28 januari was het de Europese dag van de Privacy. Op deze dag wordt op internationale schaal aandacht gevraagd voor adequate bescherming van persoonsgegevens. Onze dataspecialisten bij Twine zijn voortdurend bezig met grote hoeveelheden data. Desley Nijssen wijst jullie graag op gegevensbescherming in de wereld van generatieve AI:  

Uitdaging met generatieve AI

Met Dataprivacy dag in de achteruitkijkspiegel van het weekend is het goed om even stil te staan bij een nieuwe technologie waar die dataprivacy niet vanzelfsprekend is. Generatieve AI heeft de manier waarop we informatie verwerken en delen drastisch veranderd. Hoewel deze technologieën ons leven gemakkelijker maken, brengen ze ook nieuwe uitdagingen met zich mee, vooral op het gebied van privacy. 

Generatieve AI-tools zijn in staat om enorme hoeveelheden gegevens te verwerken en te analyseren om nieuwe inhoud te genereren die anders uren/dagen in beslag nemen. Deze tools hebben de potentie om de manier waarop we werken en leven te transformeren, maar ze brengen ook risico’s met zich mee voor de privacy van u of uw bedrijf. 

Een van de belangrijkste risico’s van generatieve AI is het potentieel voor ongeoorloofde toegang tot vertrouwelijke gegevens. Als deze tools niet goed worden beveiligd, kunnen ze kwetsbaar zijn voor gegevensinbreuken, wat kan leiden tot ongeoorloofde toegang of openbaarmaking van gevoelige informatie. Dit kan leiden tot privacy overtredingen en mogelijk misbruik van persoonlijke gegevens.

5 maatregelen voor gegevensbescherming

Om deze risico’s te verminderen, moet u zich bewust zijn van de gevaren van generatieve AI en de nodige stappen ondernemen om uw gegevens te beschermen. Enkele punten waar u op kan letten zijn: 

  • Zorg ervoor dat uw gegevens veilig zijn opgeslagen en beveiligd met sterke wachtwoorden en encryptie. 
  • Beperk de toegang tot gevoelige gegevens tot alleen degenen die deze nodig hebben om hun werk te doen. 
  • Ga na van welke maatregelen de leveranciers gebruik maken. Zijn die in lijn met de normen die u aan beveiliging en privacy stelt. 
  • Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de risico’s van generatieve AI en dat u de nodige stappen onderneemt om uw gegevens te beschermen. 
  • Wees bewust van wat u deelt met de AI-tool. Ga na of de gegevens die u deelt met de AI-tool opgeslagen worden en zo ja, waar en hoe. 

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?

Als je wilt weten hoe het is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten