Actan klikt met autobedrijf Ursem Barten

 

Kort nadat Wouter Beijer de overstap had gemaakt naar Actan adviseurs & accountants diende zich een prachtige opdracht aan. Twee autodealerbedrijven, elk met 7 vestigingen en 100 mensen in dienst, waren onlangs gefuseerd. Of de registeraccountant, nadat hij de jaarrekeningen had gecontroleerd, de nieuwe organisatie wilde helpen aan een gecombineerde jaarrekening en een gecombineerd afsluitingsproces? Hij pakte de klus met beide handen aan.

Een vloeiend fusieproces

Dat was ruim twee jaar geleden. Dirk Barten (57) en Pieter Ursem (47) hadden hun bedrijven, Noord-Hollandse dealers in Hyundai, Mitsubishi en Nissan, samengesmolten tot één bedrijf. Pieter: “Wij zochten een accountant die constructief meedacht. Het doel: samen met onze overnameadviseur de cijfers bepalen, controleren en de documenten voor te bereiden voor de notaris.” Wouter: “Wij hadden op dat moment bij Pieter de controle af. Samen met zijn financiële rechterhand Maarten de Jong raadde hij mij aan bij Dirk.”

Wederzijds respect

In autoland komen veel fusies en overnames voor. Importeurs willen met minder dealers werken die grotere rayons bestrijken. Omdat Dirk en Pieter al een plezierig contact hadden, besloten zij elkaar te polsen voor een fusie. Dat was eind oktober 2019. Op 6 maart 2020 was de deal beklonken. Dirk: “Hoewel we veelal dezelfde issues hadden, kwamen we erachter dat wij elkaar heel goed konden aanvullen. Mijn bedrijf was erg gestructureerd en heeft een leasetak. Ursem was sterk in creatieve business en rendement behalen.” Zo startte Pieter bijvoorbeeld in 2016 met het bedrijf EcarACCU dat beschadigde batterijpakketten recyclet.

Sparren

De inkt van het fusiecontract was nog nat of corona kwam. Pieter: “Al onze showrooms moesten ineens dicht. Uiteindelijk heeft corona ons ook iets goeds gebracht: het hielp ons om onze medewerkers aan elkaar te laten wennen en er één team van te maken. Door corona kon dat slechts geleidelijk maar dat pakte uitstekend uit.” Wouters eerste taak was om te controleren of de inbrengbalans van beide organisaties in orde was. Hij vertelt: “Die bleek keurig overeen te stemmen met de laatst gecontroleerde jaarrekening. Hierna volgde de controle van de jaarrekening van het gefuseerde bedrijf. Dat was redelijk complex, mede door de verschillende financiële softwareprogramma’s. Maar goed, het plan van aanpak was net gereed of de heren besloten om Goldcar in Amstelveen over te nemen. Het werd derhalve nog complexer, maar tevens ook interessanter. Ik heb het geluk dat ik een goed en flexibel controleteam heb en dat de Guidon Groep, waar Actan onderdeel van is, alle denkbare financiële, fiscale en IT-expertise in huis heeft. Dus kon ik intern uitstekende sparren over de verschillende vraagstukken.”

Businessopportunity’s

Ondertussen werkten Dirk en Pieter een lijst met 36 punten af. Dirk: “Ook in de praktijk moest het één bedrijf worden. Zo hadden we verschillende afvalstromen, andere kledingleveranciers en we kochten bij verschillende bedrijven de onderdelen. Het lukte ons om alles vlot te stroomlijnen. Daardoor kunnen we het nu over businessopportunity’s hebben en dat is waar we ons het liefste mee bezighouden.” Terugkijkend spreken zowel Dirk, Pieter als Wouter van een vloeiend fusieproces, inclusief nasleep. Wouter: “Dirk en Pieter kunnen heel goed met elkaar door één deur. En het vertrouwen naar mij toe is groot. Zij benaderen mij proactief en andersom. We praten op een constructieve manier over tal van zaken. En als mijn controleteam bij Ursem Barten is, zijn ze altijd enthousiast.”

Kort op de bal spelen

Dirk en Pieter zien de toekomst rooskleurig tegemoet alhoewel die ook onzeker is. Pieter: “Vorig jaar stonden onze showrooms vol met auto’s en hadden we behoorlijke voorraden. Nu heerst er schaarste en zijn we blij met alle auto’s die we bij de importeur kunnen inkopen. En niemand weet hoe dat er over een jaar voorstaat. Dus wat we nu doen is kort op de bal spelen en elke maand kansen zien en pakken.”

Dirk Barten

Dirk Barten startte in 1988 als 23-jarige met het gelijknamige autobedrijf dat Hyundai als huismerk voerde. Zijn bedrijf groeide uit tot 7 vestigingen en 100 mensen. Dirk is geboren en getogen in Langedijk en komt uit een ondernemende familie.

Pieter Ursem

De ouders van Pieter Ursem startten in 1991 een autobedrijf. Vader overleed in 1998. Twee jaar later nam Pieter het bedrijf over van zijn moeder. Hij bouwde het bedrijf, dat Mitsubishi en Nissan voert, uit tot een organisatie met 7 vestigingen en 100 medewerkers.

Wouter Beijer

Na 8 jaar PwC en het behalen van zijn opleiding tot registeraccountant maakte Wouter Beijer in 2020 de overstap naar Actan adviseurs & accountants. Zijn specialisme is het in teamverband uitvoeren van controleopdrachten voor klanten in de private en publieke sector. Hierbij streeft hij transparantie van het controleproces en het vermijden van verrassingen voor de opdrachtgever na.

Gepubliceerd in IntoBusiness Alkmaar, oktober 2022

Foto © Tycho Müller / DeBeeldredacteur

 

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?

Als je wilt weten hoe het is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten