Belangrijkste fusie- en overnametrends voor 2024

In een wereld waar geopolitieke instabiliteit, inflatie en rentes en derhalve onzekere economische vooruitzichten het landschap vormgeven, beloofd 2024 een interessant jaar te worden in de wereld van fusies en overnames in Nederland. Bij Sophista kijken we, ondanks de uitdagingen, optimistisch uit naar dit jaar en identificeren we de volgende drie belangrijke trends:

 

1. Strengere dealvoorwaarden door geopolitieke en economische onzekerheden

Waar 2023 in het teken stond van de nodige wereldwijde conflicten en macro-economische verschuivingen, zoals een stijgende inflatie en rente, zullen deze onzekerheden in 2024 aanhouden. Dit betekent stringente voorwaarden voor deals in combinatie met een uitgebreider due diligence proces, verkoopprijzen die onder druk staan waardoor intensievere prijsonderhandelingen kunnen plaatsvinden en langere doorlooptijden voor financieringen. Het is de verwachting dat earn-outs vaker worden voorgesteld om de kloof tussen kopers en verkopers te overbruggen. Een earn-out is een variabel deel van de koopsom die een brug slaat om een hogere verkoopprijs te realiseren als blijkt dat in de toekomst (vaak) financiële prestaties ook daadwerkelijk worden behaald (betaling bij realisatie van resultaat targets).

 

2. Verdere consolidatieslag in diverse sectoren

In veel sectoren is al een aantal jaren een consolidatieslag bezig. Met name in volwassen wordende industrieën is dit een veel voorkomend fenomeen. Wij verwachten dat deze trend zich in 2024 doorzet. Wij zien deze consolidatieslag onder andere plaatsvinden binnen de sectoren automotive, transport, verpakkingsindustrie, IT en bouw en installatiebranche. Door middel van strategische overnames proberen bedrijven niet alleen hun marktaandeel te vergroten maar kunnen zij ook schaalvoordelen behalen en hun concurrentiepositie verbeteren. Ook investeringsmaatschappijen en private-equity partijen zullen verder gaan met hun buy-and-build strategieën en zo verdere consolidatie teweegbrengen.

 

3. Toenemende focus op ESG

ESG wordt steeds belangrijker voor bedrijven, investeerders en stakeholders. ESG staat voor Environment (milieu), Social (maatschappij) en Governance. Bedrijven die goed scoren op ESG kunnen hun waarde verhogen, risico’s verlagen en reputatie verbeteren. Binnen overnames worden thema’s als goed ondernemingsbestuur, duurzaam ondernemen, diversiteit en inclusie en arbeidsomstandigheden dan ook al belangrijker. Dit zien wij niet alleen terug in ESG gerelateerde vragen in due diligence onderzoeken maar ook in waarderingen, financieringstrajecten en tijdens strategische sessies met kopers, waar duurzaamheid in aanloop naar CSRD steeds prominenter op de agenda komt. Bedrijven die vooroplopen op het gebied van ESG hebben een duidelijke voorsprong op de concurrentie. En de bereidheid van kopers om extra te betalen voor bedrijven met sterke ESG-presentatie is ook nog eens mooi meegenomen!

 

Bent u geïnteresseerd in hoe deze trends uw bedrijf beïnvloeden? Neem dan contact met ons op. Of het nu gaat om verkoop, aankoop, bedrijfswaardering of (groei)financiering van jouw onderneming, Sophista adviseert en begeleidt ondernemers bij alle vraagstukken op het gebied van corporate finance, met als doel: maximale ontzorging!

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?

Als je wilt weten hoe het is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten