Business Intelligence in het nieuws; lange wachttijden in de jeugdzorg

Recent stond op nu.nl een nieuwsartikel waarin werd aangegeven dat er slecht zicht is op wachttijden in de jeugdzorg. Verschillende betrokkenen vertellen dat niet elke regio een overzicht heeft van de essentiële informatie. Dit gaat dan bijvoorbeeld over waar een kind dat jeugdzorg nodig heeft naartoe kan of hoe snel een kind terecht kan bij de plek die de juiste zorg kan bieden. In de regio’s waar wel zo’n overzicht is, is de informatie niet altijd volledig of actueel. Yfke van der Ploeg, onderzoeker bij Het Vergeten Kind geeft aan: “Als er geen overzicht is, moeten jeugdzorgmedewerkers bijvoorbeeld alle gezinshuizen in de regio afbellen om te kijken of er nog ergens een plekje is. Dat is veel werk, en er is een risico dat er beschikbare plekken worden gemist”. 

Een bijkomend probleem wat wordt vermeld is dat inzicht in wachttijden niet openbaar toegankelijk is. Lange wachttijden kunnen zo verborgen blijven, waardoor organisaties geen publieke druk zullen ervaren om deze aan te pakken. 

Deze casus is een goed voorbeeld waarbij Business Intelligence (BI) een grote rol kan spelen in de oplossing. Dit zou gedaan kunnen worden door operationele data over bijvoorbeeld zorgaanvragen en de capaciteit van zorginstellingen te verzamelen en deze informatie te combineren en inzichtelijk te maken in een dashboard of op een website. Zo kan heel precies in kaart gebracht worden waar bijvoorbeeld ruimte is om op korte termijn zorg te verlenen, hoe de wachttijden zich ontwikkelen en op welke gebieden de focus gelegd dient te worden. Een dergelijk overzicht kan ook heel makkelijk gedeeld worden of openbaar gemaakt. 

Met de mogelijkheden van BI kunnen de issues met wachttijden in de jeugdzorg inzichtelijk gemaakt en aangepakt worden. Een goed overzicht helpt veel in de productiviteit van jeugdzorgmedewerkers die daardoor hun tijd beter kunnen besteden aan hun kerntaken. 

Voor diverse klanten hebben wij al vergelijkbare casussen opgelost waarbij gekeken is naar planningsvraagstukken en de wisselwerking tussen vraag en capaciteit in dienstverlening. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Ik ga graag met je in gesprek. Je kunt mij bereiken via joost@twine.nl of 06-278 70 242.

Joost van den Bos

Guidon Groep - Twine - Joost van den Bos

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?
Als je wilt weten hoe is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten