Die blinde vlek heeft iedereen

 

VRAAG

Als adviseur wil je altijd je klant zo goed mogelijk verder helpen. De vraag is dan wat ‘zo goed mogelijk’ is. Bereik je dit door zo snel mogelijk op te leveren? Of juist door soms even te vertragen, hulp te vragen uit onverwachte hoek en het vraagstuk breder aan te vliegen? Adviseer je het beste alleen of juist samen?

ANTWOORD

“Onlangs kwam ik een werkstuk tegen uit mijn middelbareschooltijd. We kregen de opdracht te schrijven over het broeikaseffect en daarbij een  tiental mensen te vragen naar hun mening. Het antwoord van mijn zus: “Eerlijk gezegd maakt het me helemaal niks uit wat er gebeurt. Ik ben tegen die tijd toch allang dood.” En daarmee verwoordde zij het algemene sentiment van een jaar of twintig geleden.

Tegenwoordig wordt veel geklaagd over de snelheid waarmee maatregelen worden genomen om klimaatverandering tegen te gaan. En ja, twintig jaar is ook best een tijdje. Maar laten we eerlijk zijn; wat is het sentiment veranderd! Van “lekker boeiend, na mij de zondvloed” naar een modus waarin (bijna) iedereen zijn steentje bijdraagt. Want waar eerst nog werd gedacht dat je op particulier niveau weinig kon bijdragen, is ondertussen wel duidelijk dat alle beetjes helpen. En door het probleem van klimaatverandering vanuit diverse invalshoeken te belichten, is ook

de aanpak veelzijdiger en effectiever. Verandering bereik je niet alleen, we moeten met z’n allen samenwerken.

Dat samenwerken essentieel is, is ook iets wat wij in onze praktijk dagelijks merken. Vanuit efficiëntie kan soms de neiging bestaan om zelfstandig een advies te schrijven voor de klant en in de uitvoering te schieten. Delegeren kost tijd en ook het wachten op een tegenlezer of overleggen met een ander past niet altijd in de planning. Maar vergeten wordt dan vaak de meerwaarde die dit soort processen opleveren. Want iedereen heeft een blinde vlek en zijn eigen referentiekader. En de enige manier om dit te doorbreken is door samen te werken.

Als adviseur van ondernemers wordt vaak veel van je gevraagd. Als belastingadviseur voeg je tegenwoordig weinig meer toe met een uitgebreid memo over de wetgeving en mogelijkheden. De praktische uitvoerbaarheid, het effect op de onderneming en de aandeelhouders en de meerwaarde voor de toekomst van het bedrijf zijn uiteindelijk leidend in de effectiviteit van een advies. Wil je echt een goed advies geven en de klant ontzorgen, dan is samenwerking essentieel. Want door die andere blik en die andere vaardigheden wordt een advies beter en de uitvoering realistisch.”

Pauline Pipping-van der Storm is senior belastingadviseur bij Actan adviseurs & accountants, onderdeel van de Guidon Groep. Als adviseur begeleidt zij de ondernemer en diens onderneming in elke fase van de onderneming en het leven.

Gepubliceerd in IntoBusiness Alkmaar, zomer 2022.

 

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?
Als je wilt weten hoe is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten