Duurzame rol in waardeketen essentieel

VRAAG: De afgelopen jaren hebben de gemiddelde ondernemer op scherp gezet. Covid zorgde voor de eerste uitdaging, maar dat voelt alweer een eeuwigheid geleden. Want sindsdien zijn we druk met het vinden van personeel en het managen van de opgelopen prijzen. Ondertussen loopt de regeldruk aan alle kanten op en willen we ook nog met elkaar de wereld redden. Als ondernemers staan we voor een mooie uitdaging. Hoe beweeg je mee met (of loop je vooruit op) alle ontwikkelingen in de wereld?

AAN HET WOORD: PAULINE PIPPING-VAN DER STORM

ANTWOORD:

Om maar meteen eerlijk te beginnen: ik kan als adviseur heel veel roepen, maar één ding weet ik zeker: de ondernemer bij mij aan tafel weet uiteindelijk het best hoe de sector en diens bedrijf werkt en wat daar in te verwachten is richting de toekomst. Maar hoe gemakkelijk is het om te leven in de waan van de dag en niet vaak stil te staan bij de lange termijn?

We leven echter in een snel veranderende wereld. Maatschappelijke doelstellingen worden steeds belangrijker en dit is dan ook het perfecte momentum om de omslag te maken van de vertrouwde wijze van ondernemen, naar een nieuwe vorm die de maatschappelijke doelstelling ook daadwerkelijk omarmt en centraal stelt. De Verenigde Naties hebben ons daarvoor gelukkig de benodigde tools gegeven. In 2015 zijn de Sustainable Development Goals (SDG’s) vastgesteld: 17 doelstellingen die ons de weg wijzen naar een duurzamere toekomst. Het mooist haalbare is (een van) deze doelen te omarmen in het businessmodel van het bedrijf.

Dankzij de aankomende CSRD (Corporate Sustainable Reporting Directive) wordt daarnaast de gehele keten in de toekomst onder de loep genomen. Verkoop je een spijkerbroek, dan zal de impact van de gehele keten, dus van grondstofwinning, productie, vervoer tot aan verkoop en het hergebruiken van de stoffen aan het eind in kaart moeten worden gebracht. Wil je je rol blijven vervullen binnen een dergelijke keten, dan zal duurzaamheid uiteindelijk winnen. Om relevant te blijven in de toekomst is duur- zaamheid van het businessmodel en een duurzame rol in de waardeketen dus essentieel.

Artikel gepubliceerd in IntoBusiness Haarlemmermeer april 2023.

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?

Als je wilt weten hoe het is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten