Fiscale maatregelen aangekondigd in de Voorjaarsnota

De stijgende energieprijzen compenseren, de koopkracht van ouderen verbeteren, meer geld naar defensie en rechtsherstel bieden aan box 3-spaarders. Na een aantal financiële tegenvallers, staat het kabinet voor een pittige (én dure!) klus. In de Voorjaarsnota, die op 20 mei 2022 door de minister van Financiën Sigrid Kaag werd gepubliceerd, kondigt het kabinet verschillende fiscale maatregelen aan om het begrotingsgat op te vullen.

 

Wat zijn de belangrijkste aangekondigde fiscale wijzigingen?

  • Het tariefopstapje in de vennootschapsbelasting (15% voor de eerste € 395.000 winst) wordt verlaagd. Met ingang van 2023 geldt dit lagere VPB-tarief nog slechts voor de eerste € 200.000 belastbare winst.
  • Vanaf 2024 wordt inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2) belast in twee tariefschijven. De eerste € 67.000 aan box 2-inkomen wordt belast tegen een tarief van 26%, het meerdere tegen 29,5%. Op dit moment geldt één tarief van 26,9%.
  • De fiscale oudedagsreserve (FOR) voor IB-ondernemers wordt met ingang van 2023 afgeschaft. De tot 1 januari 2023 opgebouwde FOR kan wel op basis van de huidige regels worden afgewikkeld.
  • De overdrachtsbelasting wordt met ingang van 2023 verhoogd van 8% naar 10,1%. De startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting en het verlaagde (2%-)tarief voor particulieren die een (eigen) woning kopen, blijven wel gelden.
  • De zelfstandigenaftrek wordt per 1 januari 2023 versneld afgebouwd, waarbij de komende zes jaren de aftrek met €650 afneemt.

 

Tot slot, Tweede Kamerleden van de PvdA en GroenLinks hebben op 7 juni een initiatiefwetsvoorstel ingediend dat de box 2-tarieven verder moet verhogen. Bovendien wordt op basis van dit wetsvoorstel de bedrijfsopvolgingsregeling in de inkomstenbelasting afgeschaft en die in de erf- en schenkbelasting fors versoberd: alleen aandeelhouders met een aandelenbelang van ten minste 25% kunnen van de vrijstelling gebruik maken. De vrijstelling wordt bovendien gemaximeerd op het laagste van 25% van de ondernemingswaarde of € 1 miljoen. Dat is fors minder dan de huidige vrijstelling van 100% over het ondernemingsvermogen tot € 1,1 miljoen en over het meerdere 83%. Of de soep zo heet gegeten gaat worden als zij is opgediend, is op dit moment niet te zeggen.

 

Wil je weten wat de fiscale maatregelen uit de Voorjaarsnota of die uit het initiatiefwetsvoorstel voor jou of jouw onderneming betekenen? Neem contact op met jouw adviseur. We gidsen je hier graag doorheen!

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?
Als je wilt weten hoe is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten