Gerard, bedankt!

Vertrouwen: in de overnamepraktijk essentieel. Waar koper en verkoper elkaar nog niet altijd kennen moet er een onderhandelingsklimaat zijn voor een succesvolle dialoog en uitwisseling van standpunten. Hetzelfde geldt voor ons als adviseur. In korte tijd moeten we het vertrouwen van de klant winnen. De ondernemer geeft ons de verantwoordelijkheid om zijn of haar bedrijf succesvol te verkopen. Iets waar we niet lichtzinnig mee omgaan. Voor elke klant gaan we tot de bodem voor een maximaal resultaat. Het heeft ertoe geleid dat we inmiddels al bij meer dan 200 transacties betrokken zijn geweest, en we alleen al de afgelopen twee jaar voor meer dan € 150 miljoen aan transactiewaarde hebben afgesloten.

 

Tijdens een training kreeg ik eens de vraag “Waar ben jij zelf trots op?”. Tja, een niet alledaagse vraag waar ik in ieder geval niet direct een pasklaar antwoord op had. Uiteindelijk gaf ik aan dat elke stap in m’n carrière begon met eigen initiatief: zelf op 29-jarige leeftijd naar een familie gestapt om hun (familie-)bedrijf over te nemen, 5 jaar later zelf naar een Amerikaans beursfonds gestapt om het te verkopen, zelf gestart met Sophista omdat het voorgaande bedrijf een aardige overnamemachine was geworden, etc.

 

Hoe anders zou mijn leven eruit hebben gezien als bovengenoemde familie bv. niet wilde verkopen? En wat zou er gebeurd zijn als de Amerikanen mijn voorstel hadden afgewezen? Zo wordt je carrière grotendeels bepaald door mensen om je heen die vertrouwen in je hebben. Met de hulp en het vertrouwen van anderen kom je verder. Afgelopen week overleed Gerard. Bijna 21 jaar geleden was Gerard onze eerste klant bij Sophista. Hij was eigenaar van een aantal autodealerbedrijven en had de visie dat de omvang van zijn bedrijven niet zodanig was dat hij in de toekomst zelfstandig zou kunnen blijven opereren. Het was het zgn. “eaten or to be eaten”. We spraken er regelmatig over. Gerard durfde het aan om ons als startende ondernemer de opdracht te geven zijn bedrijven te verkopen. Het werd de start van Sophista. Gerard, nogmaals bedankt!

 

Pieter van den Berg is een geboren en getogen Zaankanter en partner bij de Guidon Groep, waar Sophista Fusies en Overnames te Alkmaar onderdeel van uitmaakt. Hij is 56 jaar. Naast zijn passie voor de overnamepraktijk houdt hij van hardlopen, muziek en lezen (vooral biografieën).

Artikel gepubliceerd in INTO Business Zaanstreek, januari 2022.

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?

Als je wilt weten hoe het is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten