Groeien doe je samen

Een onderneming laten groeien doe je niet alleen: samen met een goed team om je heen kun je de beste resultaten bereiken. Maar waar moet je zoal aan denken op HR-gebied in deze groeifase?

Bouw een topteam om je heen

Werving en selectie van goed personeel kost daarbij veel tijd. Zeker nu er krapte is op de arbeidsmarkt. Je kunt de werving en selectie intern beleggen bij een HR-manager of extern via een recruiter. Groeit je team? Zorg er dan voor dat de inerne structuur daarop aansluit en iedereen goed aangesloten blijft bij de doelstellingen van de onderneming. Goede interne communicatie en teambuilding zijn hierbij essentieel. Wordt het team te groot dan kan een managementteam uitkomst bieden. Heeft de onderneming meer dan 50 werknemers dan moet een ondernemingsraad (OR) worden opgericht. In de OR zitten werknemers die meepraten over de beslissingen die de onderneming maakt. Hoewel de OR soms wordt gezien als ‘noodzakelijk kwaad’ kan dit juist ook goed bijdragen aan de betrokkenheid van de werknemers bij de organisatie.

Zorg dat goed personeel in dienst blijft

Hoewel het aantrekken van nieuw personeel belangrijk is, is behoud van goed personeel nog veel belangrijker. Duidelijke afspraken in de vorm van een arbeidsovereenkomst en/ of een personeelshandboek zorgen daarbij voor een heldere basis. Daarnaast is het belangrijk om in contact te blijven met de medewerkers door middel van periodieke meetings en functioneringsgesprekken. Goede coaching en aandacht zijn sleutelwoorden. Maar ook een goed ontwikkelings- of opleidingsplan en een marktconform salaris behoren tot het behoud van goed personeel. Voorkom hierbij overbelasting waardoor langdurig verzuim op de loer ligt.

Beheersing van de personeelskosten

De onderneming en het team groeien, maar er is meer dat groeit. Denk hierbij aan de salarisadministratie, extra werkplekken en de financiering van de extra kosten. Een goed accountantskantoor kan je helpen om de ’gevolgen en risico’s in kaart te brengen. Vraagstukken waar zij bij kunnen helpen zijn bijvoorbeeld: is er sprake van een CAO of wordt deze gevolgd? Is er een loongebouw aanwezig? Is er sprake van een pensioenregeling? Welke verzekeringen zijn nodig of zelfs verplicht? De samenwerking met een accountantskantoor kan je veel zorgen besparen.

Waarborg de kwaliteit richting je klanten

Door de groei van de onderneming ben je wellicht niet meer van alle details op de hoogte. Je rol van ondernemer verschuift steeds meer naar dat van een manager waarbij je toezicht houdt en bijstuurt. Het is dan essentieel om de juiste mensen op de juiste plek te hebben. Zij sturen de mensen aan en begeleiden hen bij het uitvoeren van hun werk waardoor de kwaliteit richting de klanten behouden blijft. En jij weer ruimte krijgt om te doen waar je goed in bent: ondernemen.

 

Ben je benieuwd in welke fase van groei jouw onderneming zich bevindt? Het groeifasen model van Greiner geeft meer inzicht, klik hier.  Heb je vragen over het groeien van jouw onderneming? Neem dan contact op met Annet de Vries, hoofd loonverwerking en advies via Annet.de.vries@actan.nl.

 

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?

Als je wilt weten hoe het is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten