In het verleden startten de meeste ondernemers hun business met een mooi plan en zij richtten zich daarbij veelal op de lokale markt. Tegenwoordig kun je met een paar muisklikken producten en/of diensten bestellen waar je maar wilt. Voor jou als ondernemer zorgt dat ervoor dat je sneller te maken krijgt met buitenlandse wet- en regelgeving. Je hoeft daarvoor niet eens een hele grote speler te zijn. Als ik mij daarbij even beperk tot de omzetbelasting (BTW) dan zie ik in de praktijk dat hier toch veel vragen over opkomen. Het is dan ook belangrijk je te realiseren dat je per transactie moet beoordelen welk BTW tarief je in rekening moet brengen.
BTW en E-commerce
Is dat nu zo lastig, kun je je afvragen. Als je sec binnen Nederland handelt valt dat over het algemeen wel mee. Als je daarnaast ook in Europa zaken doet wordt het al complexer. Zeker sinds de introductie van de nieuwe E-commerce regels per 1 juli 2021 is er veel gewijzigd op het gebied van de BTW. Hoewel de BTW wetgeving gebaseerd is op een Europese Richtlijn, is de regelgeving niet in elk Europees land gelijk. Dat komt omdat elk land de Richtlijn moet implementeren in de eigen nationale wetgeving. In Nederland is dat de Wet op de Omzetbelasting 1968.
Richtlijn
Veel bepalingen uit de Richtlijn zijn dwingend, maar er zijn ook bepalingen die je als lidstaat wel of niet kunt opnemen in je nationale wetgeving. Daarbij hebben lidstaten ook het recht om delen van bepalingen wel of niet over te nemen. Zo kom je toch al snel op verschillen tussen de nationale wetgeving. Om handig gebruik van deze verschillen te voorkomen zijn bepaalde verplichte verleggingsregelingen van toepassing. Dat resulteert erin dat diensten en leveringen zo veel mogelijk worden belast in het land waar de dienst of het goed wordt gebruikt.
Listing aangifte
Hierdoor moet je als ondernemer niet alleen denken aan de BTW aangifte, maar ook aan de listing aangifte waarin je de intracommunautaire leveringen en/of diensten opneemt. Daarmee kunnen de verschillende Europese Belastingdiensten onderling controleren welke transacties zijn gedaan. Tenslotte zijn er ook nog zogenoemde derden landen, waar de BTW richtlijn niet voor geldt. Toch zul je ook bij het importeren en exporteren van goederen met derden landen tegen BTW casuïstiek aanlopen.
Tel daar allerhande vrijstellingen en verschillende tarieven bij op en het wordt al snel complex. Loop jij hier ook tegenaan? Dan denken we graag met je mee!
Jessica Verdel – van Eenennaam, sr. Belastingadviseur Actan