‘Ik ben elke dag met de dood bezig.’

Zo, ik heb het gezegd. Ik ben niet bezig met mijn eigen dood overigens, al zou dat misschien wel verstandig zijn. Maar ja, hoe zeggen ze dat ook alweer: bij de loodgieter thuis lekt de kraan .

Soms is het toch wel bijzonder, om als dagelijks werk mensen continu te vragen of ze het goed geregeld hebben. Voor dat moment waar ze niet naar uitkijken en liever ook niet over nadenken. Want de dood is eng. Of op zijn minst ongezellig. Dus met een kopje koffie, en in mijn geval zo nu en dan een slechte grap, probeer ik het onderwerp vooral niet al te zwaar te maken.

Maar dat neemt niet weg dat het een serieus onderwerp is. Want héb je alles goed geregeld met oog op jouw overlijden? Is er over nagedacht wie er voor je kinderen gaat zorgen, wie het vermogen erft en wie alles mag gaan regelen zodra jij er niet meer bent? De ervaring leert dat het antwoord vaak nee is. En is er wel ooit over nagedacht, dan is de situatie vaak ondertussen totaal veranderd. Of we hebben eigenlijk gewoon geen idee wat er nu precies is geregeld. Elke vijf jaar netjes alles onder de loep nemen, zit er in ieder geval niet bij iedereen in.

Als het gaat om het regelen van je zaken met oog op het toekomstige overlijden (estate planning zoals we dat zo mooi noemen) dan staat er één ding voorop. Belastingen! Dus maken we schenkingsplannen. Ingewikkelde testamenten die bol staan van de keuzes om maar fiscaal optimaal de nalatenschap te zijner tijd te kunnen verdelen. En zo nu en dan de benoeming van een ANBI (goed doel), want die kan zonder erfbelasting erven. Job done!

Oké, dat is natuurlijk wat ongenuanceerd. Want het allerbelangrijkste is wat je wilt. Wie mag wat erven en onder welke voorwaarden? Hoe wordt het vermogen verdeeld? En zeker als er ook nog eens een onderneming is, is van belang wie dit gaat voortzetten. Eén ding is duidelijk: in het geheel niks regelen en de erfgenamen aan hun lot overlaten kan tot interessante situaties leiden. En hoewel die situaties voor ons erg boeiend zijn, gun ik ze niemand.

Benieuwd wat ik zoal tegenkom in mijn praktijk als estate planner? In de komende maanden zal ik zo nu en dan een anekdote delen. Over het kind dat met smart wacht op het overlijden van de stiefouder, een mislukte bedrijfsopvolging, de ruziënde miljonairs over het flesje goedkope wijn, en ….

Mocht je zelf een mooie anekdote hebben (of willen voorkomen dat jouw overlijden anekdotisch wordt ) hoor ik het graag!

Pauline Pipping – van der Storm,

Sr. Belastingadviseur

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?

Als je wilt weten hoe het is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten