Nieuwe prijzen, nieuwe kansen!

Het einde van het jaar wordt vaak benut om prijzen uit te reiken aan bedrijven die uitzonderlijke prestaties hebben geleverd. In de Zaanstreek is de Zaanse Ondernemingsprijs natuurlijk bekend, maar op nationaal niveau worden ook tal van bedrijven vanwege hun buitengewone prestaties in de schijnwerpers gezet. Bovendien worden er steeds meer prijzen toegekend op het gebied van duurzaamheid.

Dit fenomeen heeft ook invloed op de overname- markt. Halverwege december worden de M&A Awards uitgereikt. Hier worden verschillende prijzen toegekend aan adviseurs die dit jaar opmerkelijke prestaties hebben geleverd bij over- names. Denk aan prijzen voor de beste deal, de beste dealmaker, het beste private equity-fonds en sinds kort ook het ‘beste diversiteitsteam’. U kent deze prijzen wellicht al uit uw eigen sector.

ESG (Environment, Social and Governance) heeft vrijwel alle businessmodellen in alle sectoren beïnvloed. Duurzaamheid maakt deel uit van ESG en houdt alle ondernemers bezig. Het speelt eveneens een cruciale rol in de overnamemarkt, wat logisch is omdat investeringen en overnames worden gedaan op basis van verwachtingen die waardecreatie in de toekomst kunnen opleveren.

Jaarlijks voert Ansarada onderzoek uit naar de ontwikkelingen op de overnamemarkt. Dit jaar gaven ze aan dat beslissers en adviseurs die betrokken zijn bij overnames in 89% van de gevallen ESG essentieel vinden voor de toekomstige transactiepraktijk. In het Global Private Equity Responsible Investment Onderzoek 2023 van PWC werd vermeld dat 70% van de private equity-partijen verwacht dat ESG in de komende jaren een van de drie belangrijkste drijfveren van de overnamemarkt zal zijn. Kortom, ESG is nu onmisbaar geworden in de wereld van overnames en we hebben al de eerste ESG due diligence onderzoeken lopen.

Voor de overnamemarkt fungeert ESG als een extra aanjager, mede door nieuwe Europese regelgeving. Zo komt de Corporate Sustainability Due Diligence Richtlijn (CSDD), waarvan het doel is om potentiële negatieve effecten van bedrijfsactiviteiten op mensenrechten en het milieu te identificeren, voorkomen, beperken en beëindigen. Dit zal invloed hebben op de markten, waarbij schaalgrootte nog belangrijker wordt. In de accountantsbranche is al een golf van overnames zichtbaar. Bijna dagelijks worden kantoren overgenomen of fuseren ze om beter te kunnen inspelen op de toegenomen regelgeving en de bevordering van kwaliteit.

Kortom, ESG biedt nieuwe kansen voor veel onder- nemers. Ik zie de INTO business ESG Award al voor me.

Pieter van den Berg is een geboren en getogen Zaankanter en partner bij de Guidon Groep, waar Sophista Fusies en Overnames te Alkmaar onderdeel van uitmaakt. Hij is 57 jaar. Naast zijn passie voor de overnamepraktijk houdt hij van hardlopen, muziek en lezen (vooral biografieën).

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in INTO Business magazine.

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?
Als je wilt weten hoe is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten