NOW-1 subsidie lager dan verwacht! Hoe kan dat?

Tijdens het opstellen van de aanvraag tot vaststelling van de NOW-1 subsidie zien wij dat bij veel ondernemingen de definitieve NOW 1 subsidie lager is dan verwacht. In sommige gevallen is de subsidie zelfs lager dan het ontvangen voorschot. In het laatste geval moet er een deel van het ontvangen voorschot worden terugbetaald aan het UWV. Hoe kan dat?

 

De twee meest voorkomende oorzaken uit onze praktijk zijn:

  1. de loonsom is gedurende de meetperiode (maart tot en met mei 2020) lager dan de referentieloonsom over januari zoals opgenomen in de subsidieaanvraag;
  2. door de creativiteit en het omdenken van ondernemers zijn andere bronnen van omzet aangeboord, waardoor de omzetdaling lager is dan aanvankelijk verwacht.

Lagere loonsom

De NOW-1 subsidie is voornamelijk bedoeld ter compensatie van de loonkosten. Het kan zijn dat de loonkosten in werkelijkheid lager zijn dan bij de subsidieaanvraag. Dit kan ontstaan zijn door bijvoorbeeld (bedoeld of onbedoeld) het ontslag van werknemers of het niet (kunnen)doorbetalen van personeel met een flexibel urencontract.

In zo’n geval wordt de subsidie evenredig met de lagere loonsom (ten opzichte van de referentie maand januari) naar beneden bijgesteld. Dit is een 100% verlaging ten opzichte van het subsidievoorschot dat is bepaald op basis van een percentage (afhankelijk van de omzetdaling) van de loonsom van januari. Dit effect kan jou als ondernemer overvallen. Hier had je immers geen rekening mee gehouden. Dit effect komt voornamelijk door onduidelijkheid in de subsidievoorwaarden bij het ingaan van de NOW-regeling en dus ten tijde van het aanvragen van de subsidie.

Omdenkende ondernemers

Ondernemers die hun business model drastisch hebben omgegooid, om deze zware storm te doorstaan, zien soms ook dat de subsidie achteraf lager blijkt te zijn. Denk bijvoorbeeld aan die ondernemer die eerst tenten verhuurde voor festivals en evenementen. Deze worden nu ingezet voor de opbouw van coronateststraten en uitbreiding van de zogenaamde corona-afdelingen bij ziekenhuizen. Maar ook de omzetting van een high class restaurant naar de succesvolle verkoop van borrelboxen, dinerboxen en online bierproeverijen blijkt bijzonder succesvol. Positieve ondernemersverhalen in deze crisis! Gevolg is een lagere omzetdaling dan verwacht, dit komt echter wel weer tot uiting in de aanvraag tot vaststelling van de NOW-subsidies. Daarbij zien we dat ook deze ondernemers te maken hebben met een lagere subsidie dan verwacht.

Eindverantwoording NOW-subsidie

Door de samenwerking tussen onze accountants en data-analisten krijgen wij op een efficiënte manier inzicht en kunnen we de controle voor de NOW-subsidie soepel verzorgen. We staan voor je klaar: www.now-audit.nl.

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?
Als je wilt weten hoe is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten