Regeren is vooruitzien!

Blog door onze HR-consultant Melissa van Nieuwkoop

Een spreekwoord dat regelmatig bij ons in het gezin de mond van de man des huizes verlaat. Maar wat betekent vooruitzien eigenlijk?

Ik heb het eens opgezocht: Vooruitzien – verwachten/vooruitlopen/vooruitkijken/voorzien/vóór zijn. In dit blog ga ik wat dieper in op de verschillende betekenissen van vooruitzien.

blije hond

Verwachten

Mijn hond Kobus, een grote Berner Sennen, wordt super enthousiast als er weer een blog op de planning staat. Dit betekent een extra lange wandeling! ‘Het mag de pret niet drukken dat de baas deze rondes mijn stokken minder vaak voorziet van een slinger en veelal met haar hoofd in de wolken loopt,’ aldus Kobus. Voor Kobus is de verwachting van een lange wandeling een grote motivator, die hem aanzet tot nieuwsgierigheid en avontuur, ook al heeft zijn baasje even minder aandacht voor hem.

Verwachtingen kunnen een krachtige motivator zijn. Wanneer je verwacht dat iets positiefs zal gebeuren, zoals het behalen van een doel, kan dit je aanmoedigen om actie te ondernemen en door te zetten, zelfs als het moeilijk wordt.

Vooruitlopen

Door vooruit te lopen op trends kan jij je als organisatie onderscheiden van je concurrenten. Je  zult hiermee nieuwe marktkansen identificeren en innovatieve producten of diensten ontwikkelen voordat anderen dat doen.

Vooruitkijken

Vooruitkijken stelt jouw organisatie in staat om potentiële risico’s te identificeren en je hierop voor te bereiden. Door mogelijke bedreigingen te voorzien, kun je maatregelen nemen om deze risico’s te verminderen of te vermijden. Dit is niet alleen cruciaal voor de organisatie zelf, maar ook voor jouw medewerkers. Door risico’s te elimineren of in beeld te brengen, bescherm je zowel je organisatie als je medewerkers.

Voorzien

Terwijl Kobus en ik door het bos lopen, mengen mijn gedachtes over het blog ‘regeren is vooruitzien’ zich met het leven van een hond en het zorgen voor een hond. Als ik wil dat Kobus optimaal functioneert en gezond blijft zal ik moeten voorzien in zijn belangrijkste behoeften. Dit begon al bij het plan om ons gezin uit te bereiden met een hond. Wij moesten ons hierin verdiepen, gingen naar trainingen om goed voorbereid te zijn. Zochten een goede betrouwbare fokker en zorgden ervoor dat hij zijn nodige inentingen en controles kreeg en nog steeds krijgt. Dit omdat wij zo lang mogelijk met hem op willen trekken en ook geen onvoorziene verrassingen wilde, zoals hoge dierenarts rekeningen, die we hadden kunnen voorkomen.

Hoewel ‘voorzien’ in de synoniemen boven in mijn blog wellicht op ‘het anticiperen op iets’ duidt, heeft ‘voorzien’ nog een betekenis namelijk; ‘zorgen voor iets’. En ik denk dat we deze betekenis ook zeker aandacht moeten geven als we de kracht van ‘vooruitzien’ in het spreekwoord, willen bereiken. Voorzien in deze betekenis van het woord betekend dat je ervoor zorgt dat alle benodigde middelen, informatie of maatregelen beschikbaar zijn om je doel te kunnen bereiken of een bepaalde situatie aan te pakken.

Voor zijn

Business Intelligence vertaald in dashboards dragen bij om ten alle tijden te kunnen zien hoe jouw organisatie ervoor staat.  Deze stuurinformatie stelt jou in staat om de prestaties van de onderneming te evalueren en eventuele afwijkingen van de gestelde doelen tijdig op te sporen om hierop te kunnen anticiperen.

Kortom; Wil je regeren, neem een hond! ???? Grapje natuurlijk. Wil jij de controle behouden en het gevoel hebben de touwtjes in handen te hebben zie dan vooruit, in alle betekenissen van het woord!

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?

Als je wilt weten hoe het is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten