Samen sterker: jouw kracht ligt in diversiteit en inclusie!

In de zakelijke wereld van vandaag de dag, is diversiteit en inclusie (D&I) geen optie meer, maar een essentieel onderdeel van succesvol management.

Waarom diversiteit en inclusie zo belangrijk zijn

Diversiteit betekent meer dan alleen het hebben van medewerkers met verschillende achtergronden, culturen en ervaringen. Het gaat om het omarmen van deze verschillen en het creëren van een cultuur waarin alle medewerkers zich gewaardeerd, gerespecteerd en betrokken voelen. Onderzoek heeft aangetoond dat organisaties die zich inzetten voor diversiteit en inclusie betere resultaten boeken op het gebied van innovatie, productiviteit en medewerkerstevredenheid. Het is dus niet alleen een morele verplichting, maar ook een strategische zakelijke zet. Met een D&I beleid, kun je niet alleen je organisatie versterken, maar ook jezelf als ondernemer promoten die zich inzet voor positieve verandering en groei.

Jouw rol als ondernemer in het bevorderen van D&I

Diversiteit en inclusie zijn geen eenmalige inspanningen, maar voortdurende processen om een omgeving te creëren waarin iedereen kan gedijen.

Hier zijn enkele manieren waarop je een positieve impact kunt hebben op D&I in jouw organisatie:

  • Ontwikkelen van D&I-beleid: Werk samen met het management om een duidelijk en inclusief D&I-beleid op te stellen dat alle medewerkers omvat. Zorg ervoor dat het beleid wordt gecommuniceerd en opgevolgd.
  • Werving en Selectie: Bevorder diversiteit bij het aannemen van nieuwe medewerkers. Implementeer objectieve selectiecriteria om vooroordelen te minimaliseren.
  • Training en Bewustwording: Ontwikkel trainingsprogramma’s om bewustwording te vergroten en medewerkers en leidinggevenden te informeren over het belang van D&I.
  • Inclusieve Cultuur: Help bij het creëren van een inclusieve bedrijfscultuur waar medewerkers zich welkom voelen om hun volledige potentieel te benutten.
  • Measure & Manage: Meet de voortgang en verzamel feedback om te zien hoe het
    D&I-initiatief de organisatie beïnvloedt. Pas de strategie indien nodig aan.

Beste Practices

Als HR-adviseur ben ik regelmatig in gesprek met organisaties die hierin al de nodige stappen hebben gezet. Afgelopen week had ik een gesprek met Diversion. Zij zijn een waar voorbeeld als het gaat over het handhaven van een D&I beleid. Zo hebben zij onder andere het afgelopen jaar extra feestdagen toegevoegd aan hun kalender, zoals bijvoorbeeld; Keti Koti. Bij Modehuis Blok onderscheiden zij zich op een weer hele andere manier, wat me deed denken aan de film; ‘The Intern’. Zij ervaren nog iedere dag de kracht bij het inzetten van hun medewerkers met een pensioen gerelateerde leeftijd. Heel gaaf om te zien hoe iedereen zich op zijn/haar eigen manier kan onderscheiden.

Doe jij ook mee?!

Samen kunnen we bouwen aan een sterke, diverse en inclusieve werkplek die de basis vormt voor toekomstig succes!

Geschreven door: Melissa van Nieuwkoop, HR-adviseur bij Actan

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?

Als je wilt weten hoe het is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten