Soms een sprint, soms een halve marathon; altijd strategisch voorbereiden

Als ondernemer ben je elke dag met je onderneming bezig. In de hectiek van alledag neem je voortdurend beslissingen. Ondernemen is dan ook topsport. Toch zie je ook binnen dezelfde sectoren succesvolle en minder succesvolle bedrijven in de zin van omzet en resultaatgroei. Niet alleen vandaag, maar ook op de lange termijn zal je onderscheidend moeten blijven en waarde toevoegen. Hoe zorg je ervoor dat jouw onderneming relevant blijft en inspeelt op de ontwikkelingen en behoeften van jouw afnemers?

Dat ondernemen topsport is blijkt wel uit de coronacrisis met nieuwe fenomenen als lockdowns. Ook nu met het steeds meer open gaan van de economie, is het alle hens aan dek met stijgende inkoopprijzen, verstoringen in toeleveringen en werving van personeel. Ondernemers moeten zich continu aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.

Ondernemen is dan ook topsport met een strategische visie naar de toekomst! Succesvolle ondernemers zien onder alle omstandigheden kansen die anderen niet zien. Ook bij onze klanten van Actan adviseurs & accountants zien wij een scherpe visie. Zij zijn gewend om te handelen onder onzekerheid. Niet alleen in de afgelopen periode, waarin continue sprintjes getrokken moesten worden onder moeilijke omstandigheden. Ook voor de (middel)lange termijn is aanpassingsvermogen op marktontwikkelingen noodzakelijk.

In onze beleving is inspelen op trends en innovatie daarbij de sleutel tot succes. Voor de continuïteit op de lange termijn ontwikkelen succesvolle ondernemers een heldere koers. Hoewel dit pad niet rechtlijnig is, is de stip op de horizon het uitgangspunt. Technologische innovaties, trends en veranderend consumentengedrag zijn de krachten achter veranderingen binnen sectoren. Ze zorgen voor aardverschuivingen en kunnen ontwrichtend werken. Ook neemt verdichting van de samenleving toe, alles hangt met elkaar samen. Tel daar de veranderende wet- en regelgeving bij op en je ziet welke uitdagingen op ondernemers afkomen. Is de ondernemer in staat om adequaat te reageren en zich aan te passen?

Om koers te houden is een goede strategie onontbeerlijk. Strategie geeft richting en beschrijft hoe en op welke wijze doelstellingen gerealiseerd gaan worden. Een strategie gericht op groei creëert waarde, want groei zet zaken in beweging, maakt het mogelijk om te investeren en geeft nieuwe kansen. Hiermee worden concurrentievoordelen behouden. De juiste strategie is nooit af, maar wordt continu gemonitord.

Ook wij blijven ons ontwikkelen en zijn creatief in oplossingen door innovatie en technologie. Administraties worden volledig geautomatiseerd, operationele en financiële kengetallen worden via dashboards snel en realtime inzichtelijk gemaakt. Zodat onze ondernemers en familiebedrijven weten waar zij staan en kunnen doen waar zij het beste in zijn: ondernemen!

André Scheirlinck is Partner bij Actan Adviseurs & Accountants -onderdeel van Guidon Groep- in Alkmaar. Sinds 2008 is André met name betrokken bij financieel strategische vraagstukken van familiebedrijven in het kader van opvolging, verkoop-, koop en fusietrajecten, financiering en bedrijfswaardering.

Gepubliceerd in Into Business Alkmaar, juni 2021

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?

Als je wilt weten hoe het is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten