Annemarie Dekker had al een stapje teruggedaan en een algemeen directeur aangesteld. Toch was een mogelijke verkoop van haar bedrijf eigenlijk geen issue, temeer omdat haar kinderen op zekere dag wel eens de vijfde generatie konden worden. Maar toen kwam dat telefoontje en was er ineens concrete interesse in haar bedrijf, Remmert Dekker Packaging uit Wormer, ooit door de overgrootvader van Annemarie in 1896 opgericht.
Ze was ooit eerder door een overnamekandidaat benaderd, maar was daar destijds emotioneel nog niet klaar voor. Nu was de situatie anders. Ze legt uit: “Ik zat dertig jaar in het bedrijf en had het gevoel dat ik alles wel had gezien en meegemaakt. Bovendien verhardde de markt. Klanten en leveranciers werden groter, machtiger en veeleisender. Soms verlangde ik terug naar vroeger, toen relaties belangrijker waren en de handel je werd gegund.”
Mensenmens
Annemarie besprak de case met haar kinderen, destijds 22, 21 en 18 jaar oud. “Mijn jongste dochter reageerde: ‘Nou, daar gaat mijn toekomst.’ Dat meende ze, want zij zag zichzelf ooit mijn positie overnemen. Maar tegelijkertijd beseften alle kinderen dat een overname ook kansen bood.” Annemarie besloot, op voorspraak van haar accountant, om Sophista in de arm te nemen: een onafhankelijke organisatie op het gebied van corporate finance en alle hieruit voortvloeiende vraagstukken van dealmaking, bedrijfswaardering, financiering en business development. “Ik kwam in contact met Pieter van den Berg en had meteen door dat hij een mensenmens is. Zo iemand zocht ik, want de medewerkers van Remmert Dekker Packaging wilde ik goed achterlaten.”
Motivatie
Pieter van den Berg, oprichter van Sophista, rondde in zijn carrière vele transacties met optimaal resultaat af. Hij zegt: “Ik weet door mijn achtergrond hoe het voelt om een bedrijf te kopen en te verkopen. Daardoor begrijp ik met welke dilemma’s en emoties een ondernemer worstelt en hoe je daar mee om kunt gaan. Toen Annemarie haar case aan mij voorlegde, had ik al snel door wat ze wel en niet wilde. Ik begreep haar motivatie.” Hij kreeg haar vertrouwen en dus was, zoals Pieter zegt, het spel op de wagen. Bij Sophista, gevestigd in Alkmaar en onderdeel van Guidon Groep, draait alles op een doelgerichte totaalaanpak waarbij de ondernemer centraal staat. Pieter legt uit: “Het gaat niet alleen om prijs, maar om de combinatie van prijs, voorwaarden en garanties. Wij trekken samen op met de opdrachtgever, begeleiden hem of haar door alle vraagstukken en vertellen wat de do’s en don’ts in het hele traject zijn.”
Tweede koper
Het toeval wilde dat zich in de beginfase ook een tweede potentiële koper aandiende. Dat was het Belgische bedrijf Van der Velde Groep uit België. Een bekende speler voor Annemarie, die ook in dezelfde markt opereert. Pieter: “We speelden naar beide partijen open kaart. Uiteindelijk, zo zeg ik altijd, is het ons doel om bij de finish bloemen te krijgen. Dat betekent dat je alle informatie moet verstrekken en dus niets moet weglaten of bagatelliseren. Ben je niet open, dan krijg je dat later als een boemerang terug.” Uiteindelijk deden beide bedrijven een voorstel. Pieter: “Daar stonden bedragen en voorbehouden in, wat gebruikelijk is. Die bespraken wij samen. Annemarie had een voorkeur voor Van der Velde en die mening deelde ik. Vervolgens was het mijn
taak om elementen in die voorbehouden eruit te filteren, waardoor de prijs na het boekenonderzoek niet gedrukt kon worden.” De deal werd, acht maanden na dat eerste telefoontje, een feit en de handtekeningen werden gezet. Het bedrijf was verkocht. Het onroerend goed was losgekoppeld en bleef in handen van Annemarie. “Acht maanden is vrij normaal voor een bedrijf met zo’n omvang, waar meer dan tachtig mensen werken en dat behoorlijk kapitaalintensief is”, zegt Pieter. “Transacties worden sowieso steeds complexer. Vroeger ging het om goodwill en eigen vermogen, nu praat je over ondernemingswaarde. Bovendien zijn er vele aspecten waarover je ook discussieert, zoals: wat is vrije cash en cash-like, debt en debt-like? Je praat over van alles, van werkkapitaalcorrecties en kasstromen tot fiscaal-juridische structuren.”
Een beetje schuldig
Dan lacht hij: “Maar bij de finish waren er bloemen. We zaten beiden goed in de wedstrijd, ieder vanuit de eigen discipline en hadden constant een scherpe focus om het beste resultaat te krijgen.” Annemarie knikt: “Ik was blij, maar toch duurde het nog een tijdje voordat ik ervan kon genieten. Kijk, operationeel had ik al eerder afstand genomen, maar het bedrijf voelde wel nog steeds als mijn kindje. En hoewel alles open en naar eer en geweten was verlopen, voelde ik me ergens ook een beetje schuldig. Maar ja, ik denk dat dat ook wel begrijpelijk is als je dertig jaar lang een bedrijf onder je hoede hebt gehad.”
Artikel gepubliceerd in IntoBusiness Zaanstreek december 2022.