Start-up!

De pizzadozen liggen verspreid door het kantoor. Het is gisteravond laat geworden. Een IT-klus voor een klant in Washington is afgerond. Doorwerken was noodzaak. De deadline van 30 september moest gehaald worden, maar het is gelukt. Opdracht succesvol afgerond. Dit weekend gaan ze het vieren. Een topdeal!

Ik kan er altijd enthousiast van worden: jonge ondernemers met frisse ideeën, nieuwe concepten of producten. Ze bieden nieuwe oplossingen voor innovatieve productieprocessen of combineren ICT en ambacht tot nieuwe businessmodellen voor maatschappelijke vraagstukken, het milieu, noem maar op. Innovatie voert de boventoon. Geweldig!

Eeuwenlang vinden er start-ups plaats. Ook in de Zaanstreek. Er zijn prachtige ondernemingen uit voortgekomen. Denk aan Albert Keijzer, Wessanen, Duyvis, Albert Heijn, Perk IJzerhandel, Honig, Verkade, Remmert Dekker enzovoort. Zonder andere (Zaanse) ondernemers tekort te willen doen allemaal parels van Zaans ondernemerschap in -industrie. Ook deze bedrijven zijn ooit als start-up begonnen en uitgegroeid tot gerenommeerde bedrijven. Wat zou het mooi zijn wanneer gevestigde ondernemers en startende ondernemers elkaar kunnen versterken. De ervaringen en het netwerk van bestaande bedrijven combineren met de kennis en creativiteit van de nieuwe start-ups brengt alle ondernemers verder.

Vanuit onze corporate finance praktijk hebben we ook regelmatig trajecten voor de financiering van start-ups. De investeerders zijn op zoek naar parels van ondernemers met potentie. Er is veel risicodragend kapitaal beschikbaar in de markt, hoewel dat voor start-ups niet altijd eenvoudig is om op te halen. Risico’s worden hoog ingeschat in deze zgn. “early stage” fase. Slaat het concept aan in de markt? Veel scenario’s worden doorgerekend om te komen tot een passende funding en navenante governance.

Voor de Zaanstreek krijgen we een nieuwe, bijzondere start-up: Into Business. Een nieuw ondernemersplatform in de regio. Het verbindt en inspireert. Een nieuw netwerk met creatieve en inspirerende bijeenkomsten. Een middel om jonge enthousiaste ondernemingen en ondernemers te verbinden met gevestigde bedrijven. We kunnen veel van elkaar leren. Ook een bijzondere start-up, omdat het voor de Zaanstreek nieuw is, maar al een succesvol concept is in andere regio’s in Nederland. Een mooie kans voor alle Zaanse ondernemers.

 

Column geschreven door Pieter van den Berg voor de eerste uitgave van IntoBusiness Zaanstreek.

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?
Als je wilt weten hoe is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten