Top 3 Power BI update april 2023

Microsoft voert voortdurend verbeteringen door aan Power BI. Hierbij behandelen we de meest interessante toevoegingen van de afgelopen maand.

Dynamisch format tekst met metingen

Met deze nieuwe feature kunnen stukken tekst op een dynamische manier worden weergegeven. Voorheen moest er een keuze gemaakt worden of een stuk tekst als een geld bedrag, percentage, of getal of iets dergelijks gezien moet worden. Nu kan dit op een dynamische manier gedaan worden met DAX.

Wanneer er voor de format optie “dynamic” wordt gekozen, zoals bij stap 1 en 2 te zien is, krijgt de formula bar een extra dropdown menu, stap 3.  Hier kan gekozen worden tussen de echte meting en de format meting. Met de format meting kan op basis van conditionele expressies een weergave gedefinieerd worden. De dynamische weergave kan weer weg worden gehaald door een andere format optie te selecteren.

Nieuwe DAX functies: RANK en ROWNUMBER

Deze maand zijn er ook weer twee nieuwe DAX functies toegevoegd. Het gaat om de functies RANK en ROWNUMBER. Beide functies hebben hetzelfde doel: Geef een nummer aan elke rij gebaseerd op de volgorde.

Het verschil tussen de twee functies is zichtbaar wanneer er wordt gesorteerd op een kolom waar waardes meerdere keren voor komen. ROWNUMBER zal elke rij een uniek nummer geven, ook wanneer het veld waar op wordt gesorteerd niet uniek is.

RANK zal in die situatie hetzelfde nummer toezeggen aan twee verschillende rijen. RANK heeft daarnaast ook nog twee verschillende methodes voor deze situatie: SKIP en DENSE. In het voorbeeld hieronder kan het verschil gezien worden tussen ROWNUMBER en de twee methodes van RANK. Zie dat er wordt gesorteerd op BirthDate en dat Donald Garcia en Kayla Garcia op de zelfde geboortedatum hebben.

Updates voor gebruikers op telefoon

Ook zijn er in april twee features toegevoegd die het gebruik van dashboards op de telefoon makkelijker moeten maken. De eerste is dat de tooltips voor visuals beter te gebruiken zijn. Daarnaast hebben ze ook een nieuw, modern design gekregen.

Ook maken de nieuwe tooltips drillthrough makkelijker. De linker foto hieronder laat het nieuwe menu zien. De tweede nieuwe feature is dat hiërarchie nu gebruikt kan worden op mobiel. Er is hier een nieuwe hiërarchie knop voor toegevoegd. Dit is te zien op de rechter foto hieronder.

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?

Als je wilt weten hoe het is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten