Twine Top 3 Power BI Updates December

 

Microsoft voert voortdurend verbeteringen door aan Power BI. Hierbij behandelen we de meest interessante toevoegingen van de afgelopen maand.

Niet gesynchroniseerde assen voor kleine multiples

Met een kleine multiples visual kan je een grafiek opspitsen in meerdere, kleinere grafieken die onderdeel zijn van de originele grafiek. Denk aan een lijngrafiek over verkoopaantallen opsplitsen op basis van de kleur van het product. Vaak wil men de trends van de verschillende grafieken vergelijken met elkaar wanneer de absolute waardes niet zo interessant zijn. Voorheen kon dat moeilijk zijn als de maximale waardes van de grafieken ver uiteen liepen. Dit kwam omdat de Y-assen met elkaar gesynchroniseerd waren. De grafieken met lage maximale waardes werden dus samengedrukt waardoor er niet veel meer van te zien was. Met deze nieuwe update kunnen de Y-assen individueel worden geschaald naar de maximale waarde van huidige grafiek. Zo kunnen onderlinge trends vergeleken worden. Hieronder kan je het verschil zien tussen de oude methode met een gesynchroniseerde Y-as (links) en een niet-gesynchroniseerde Y-as (rechts).

Twine grafiek 1     Twine grafiek 2

Optimize ribbon

Met deze nieuwe update is er een nieuw tabblad toegevoegd aan de menubalk. Hiermee krijg je volledige controle over precies wanneer je visuals verversing krijgen. Dit is bijvoorbeeld heel handig wanneer je meerdere DAX queries tegelijk aan het veranderen ben en je niet steeds wilt dat de visuals verversen. Daarnaast geeft dit nieuwe tabblad de mogelijkheid om snel en gemakkelijk de performance analyzer te gebruiken om de visuals in je rapport te analyseren. Als laatst kan je met de Optimize ribbon zelf samengestelde combinaties van instellingen kiezen en toepassen. Hier zie je een aantal van de opties uitgelicht in Power BI desktop.

Twine grafiek 3

Nieuwe DAX functies: EVALUATEANDLOG, TOCSV en TOJSON

DAX heeft drie nieuwe functies gekregen. De eerste hiervan is EVALUATEANDLOG. Deze functie maakt het mogelijk om DAX expressies te evalueren en tegelijkertijd tussentijdse resultaten te op te slaan. Dit maakt het een stuk efficiënter om er achter te komen of je DAX formule wel doet wat je verwacht wat het doet. De output van de EVALUATEANDLOG functie kunnen bekeken worden door middel van de SQL profiler.

De TOCSV en TOJSON functies kunnen gebruikt samen met EVALUATEANDLOG maar ze kunnen ook los daarvan gebruikt worden. De functies nemen een input tabel en veranderen deze respectievelijk naar CSV en JSON format.

Meer update onderwerpen zijn beschikbaar op: Power BI December 2022. Wil jij meer weten over Power BI en wat Twine wat hierin voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Yassir Rassir via yassir@twine.nl.

 

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?
Als je wilt weten hoe is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten