Veilig ondernemen, waar te beginnen?

VRAAG: In het tijdperk van gegevensafhankelijkheid en snelle zakelijke inzichten vormen data, business intelligence en de daaruit voortvloeiende dashboards de ruggengraat van moderne ondernemingen. Echter, te midden van deze voordelen liggen bedreigingen op de loer die niet langer genegeerd kunnen worden. Cybercriminaliteit vormt een groeiende zorg in Nederland. Hoe zorg je ervoor dat je jouw data zo goed mogelijk beveiligd tegen cyberdreigingen?

ANTWOORD:

Als ondernemer heb je vaak beschikking over grote hoeveelheden data uit verschillende bronnen. Deze data bevatten waardevolle informatie waarmee je jouw bedrijf kunt aansturen. Het is niet alleen belangrijk dat je de juiste ‘Key Performance Indicators’ formuleert, maar ook dat je jouw bedrijfsgegevens adequaat beschermt.

Cyberdreigingen zijn geëvolueerd en richten zich nu niet alleen op het stelen van data, maar ook op het manipuleren ervan. Dit brengt niet alleen financiële schade met zich mee, maar kan ook het vertrouwen van klanten schaden.

Business intelligence-tools zoals Power BI bieden een schat aan mogelijkheden voor analyses en informatievoorziening. Maar juist deze mogelijkheden kunnen een risico vormen als ze niet goed worden beheerd.

Toegangscontroles, encryptie en regelmatige audits zijn essentieel om te voorkomen dat gevoelige informatie in verkeerde handen valt. In mijn dagelijkse praktijk voorzie ik mijn klanten van concreet en passend advies over de beveiliging van hun IT-omgeving.

Het bewustzijn van cyberrisico’s is een eerste stap naar veiliger ondernemen. Training en educatie van medewerkers zijn van vitaal belang. Menselijke fouten zijn nog steeds een van de grootste oorzaken van datalekken. Door de juiste preventieve maatregelen in te richten en medewerkers bewust te maken van cyberrisico’s, kunnen veel cyberincidenten voorkomen worden.

Kortom, er is tegenwoordig heel veel data beschikbaar en hier kan waardevolle informatie aan ontleend worden. Tegelijkertijd kan dit alleen optimaal benut worden als de data adequaat worden beschermd tegen de toenemende (cyber) dreigingen. Het implementeren van robuuste beveiligingsmaatregelen, regelmatige evaluaties en investeringen in bewustwording vormen de sleutel tot een veilige en succesvolle onderneming op het gebied van data.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in INTO Business magazine van december 2023.

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?

Als je wilt weten hoe het is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten