Het einde van het jaar is in zicht. Er breekt een tijd aan waarin nog allerhanden zaken geregeld kunnen of moeten worden zodat het nieuwe belastingjaar voordelig kan starten. Zo houd ik iedere decembermaand fiscale eenheden van mijn cliënten tegen het licht. En voor 2021 lonkt er een nog groter voordeel aan de horizon dan we al gewend waren. Laat ik het je uitleggen.
B.V.’s kunnen onder bepaalde voorwaarden kiezen om zich samen als één belastingplichtige voor de vennootschapsbelasting aan te laten merken. Er hoeft maar één aangifte te worden gedaan en resultaten van de B.V.’s worden bij elkaar opgeteld. Dit is voordelig als de ene B.V. verlies maakt en een andere winst. Het salderen zorgt er dan voor dat er over het jaar per saldo minder belasting hoeft te worden betaald. Maar, als alle B.V.’s van de fiscale eenheid winst maken, dan kan dit laatste voordeel omslaan in een nadeel. De fiscale eenheid kan namelijk maar één keer gebruik maken van het lage tarief. Bestaat de fiscale eenheid niet, dan kan iedere B.V. individueel gebruik maken van dit lage tarief. Dit voordeel kan in 2021 oplopen tot € 24.500.
‘Pik in dat voordeel’, is de begrijpelijke reactie. Maar een pas op de plaats graag! Het verbreken van een fiscale eenheid kent namelijk regels die je goed in de gaten moet houden. Zo is het van belang na te gaan of er de afgelopen zes jaar vermogensbestanddelen zijn overgedragen binnen de fiscale eenheid. Zo ja, dan zal alsnog afgerekend moeten worden over de destijds gerealiseerde boekwinst. Ook in onderlinge schuldvorderingen kunnen onaangename verrassingen schuil gaan en juist hogere belasting tot gevolg hebben.
Kortom, ik raad je aan de komende maand je fiscale eenheid tegen het licht te houden. Mocht blijken dat het voordelig is de eenheid op te heffen, dan is voorzichtigheid geboden. Een verbreking kan niet met terugwerkende kracht, dus moet het verzoek daartoe vóór 1 januari 2021 zijn gedaan. Laat je vooral goed adviseren om nare verrassingen te voorkomen.