Voorbereiding en optimalisatie van een bedrijf voor verkoop

Denk je als ondernemer na om je onderneming te verkopen? Naast het feit dat dit een once-in-a-lifetime gebeurtenis is, is een bedrijf verkopen een complex proces waar veel bij komt kijken. Onze ervaring is dat een goede voorbereiding essentieel is en vormt bovendien de basis voor de strategie en uitvoering van het verkoopproces. Een bedrijf dat goed is voorbereid op een verkoop levert een aantal voordelen op:

  • Een hogere verkoopprijs
  • Grotere kans op een succesvolle transactie
  • Een sneller proces
  • Minder risico’s

Maar hoe kan je je bedrijf nou voorbereiden op een verkoop? Hier zijn enkele tips om je onderneming verder te optimaliseren en voor te bereiden op een toekomstige verkoop:

Zorg voor een duidelijke strategie en visie voor de toekomst van je bedrijf

Een duidelijk strategie en visie voor de toekomst van je bedrijf is van groot belang. Leg dit ook vast in een duidelijk strategisch plan. De financiële effecten van strategische beslissingen worden vastgelegd in een begroting en financieel plan. Kopers zijn op zoek naar gezonde ondernemingen die financieel goed presenteren en bovendien goed georganiseerd zijn. Dit geeft vertrouwen aan overnamepartijen.

Zorg voor een sterk managementteam

Probeer de afhankelijkheid van de DGA te reduceren door een sterke managementlaag aan te brengen in je onderneming. Zo verhoog je de overdraagbaarheid van je bedrijf. Continuïteit is een belangrijk aspect waar overnamepartijen naar kijken. Hoe lager dit risico is, hoe hoger de verkoopprijs. Bovendien zullen er door deze lagere risico’s ook meer geïnteresseerde potentiële kopers zijn, zowel strategische als financiële partijen.

Optimaliseer de P&L en balans

Een potentiële koper zal diepgaand kijken naar de financiële gezondheid van je onderneming. Daarom is het cruciaal om de financiële situatie inzichtelijk en transparant te maken door duidelijke financiële rapportage, een begroting en een financieel plan. Bovendien is het belangrijk om het werkkapitaal te optimaliseren, bijvoorbeeld door kritisch te kijken naar de voorraden, debiteuren en crediteuren. Een strak werkkapitaalmanagement kan niet alleen de liquiditeit van je bedrijf verbeteren, maar geeft ook inzicht in het werkelijk benodigde werkkapitaal in de toekomst, wat weer kan leiden tot een hogere verkoopprijs.

Optimaliseer de juridische en fiscale structuur

De juiste juridische structuur zorgt voor een eenvoudigere overdracht en kan bovendien de fiscale gevolgen beperken. Ben je ook eigenaar van het vastgoed van waaruit de onderneming wordt geëxploiteerd? Dan zorgt een zogenaamde drietrapsraket, met een holding, vastgoed BV en daaronder de werkmaatschappij, voor flexibiliteit. Het herzien van de juridische of fiscale structuur kost tijd en daarom is het belangrijk dat u zich hier vooraf goed over laat adviseren. Termijnen kunnen oplopen tot wel drie jaar, begin dus op tijd!

Bij Sophista kunnen wij jou helpen bij de voorbereiding en optimalisatie van je onderneming voor een mogelijke verkoop.
Neem contact met ons op of kom langs bij ons op kantoor voor een kopje koffie.

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?

Als je wilt weten hoe het is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten