Zijn jouw medewerkers financieel fit? 7 redenen om hier aandacht aan te geven.

Een gevoelig onderwerp dat je niet even aan de koffietafel bespreekt. Omdat het een heel belangrijk onderwerp is, waar je als werkgever niet aan voorbij mag gaan, geven wij je tips hoe je kunt vaststellen of jouw medewerkers financieel fit zijn. Vervolgens is het van belang om medewerkers te ondersteunen.

7 redenen waarom het belangrijk is dat jouw medewerkers financieel fit zijn

 1. Minder stress en afleiding
  Financiële problemen kunnen aanzienlijke stress veroorzaken, wat de concentratie en productiviteit van medewerkers kan verminderen. Financieel fitte medewerkers zijn minder geneigd afgeleid te worden door geldzorgen en kunnen zich beter richten op hun taken.
 2. Verbeterde gezondheid en welzijn
  Financiële stress kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van medewerkers, waardoor ze vaker ziek zijn en meer medische kosten hebben. Door financieel fit te zijn, kunnen medewerkers hun gezondheid en welzijn verbeteren, wat de ziekteverzuimcijfers kan verlagen.
 3. Verhoogde productiviteit
  Financiële fitheid kan medewerkers motiveren om hun financiële doelen te bereiken. Dit gevoel van prestatie kan zich uitstrekken naar hun werk, waardoor ze meer betrokken en gemotiveerd zijn om bij te dragen aan het succes van het bedrijf.
 4. Minder verloop
  Werknemers die financiële problemen hebben, kunnen op zoek gaan naar beter betaalde banen om hun financiële situatie te verbeteren. Door jouw medewerkers te ondersteunen in hun financiële fitheid, kun je het personeelsverloop verminderen en de continuïteit binnen het bedrijf handhaven.
 5. Werknemerstevredenheid
  Het aanbieden van programma’s en hulpbronnen voor financiële educatie en welzijn kan de tevredenheid van medewerkers vergroten. Medewerkers waarderen werkgevers die om hun welzijn geven en ondersteuning bieden op gebieden die buiten het werk liggen.
 6. Betere focus op lange termijn doelen
  Financieel fitte medewerkers zijn beter in staat om hun lange termijn doelen te plannen en te bereiken, zoals pensionering, het kopen van een huis of het investeren in hun opleiding. Dit kan hen helpen om hun toekomst binnen het bedrijf beter te plannen en te benutten.
 7. Positieve bedrijfscultuur
  Het bevorderen van financiële fitheid kan de bedrijfscultuur versterken door medewerkers aan te moedigen om persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen en elkaar te ondersteunen. Dit kan resulteren in een positievere en meer samenhangende werkomgeving.

Hoe weet je of jouw medewerkers financieel fit zijn?

Het vaststellen of een werknemer financieel fit is blijft een gevoelige kwestie en vereist de nodige privacyoverwegingen. Er zijn enkele stappen die je kunt overwegen om in beeld te krijgen of jouw werknemers financieel fit zijn, zoals:

 • Bied financiële educatie
  In plaats van direct te vragen naar financiële informatie, kun je eerst een bredere financiële educatie aanbieden. Organiseer workshops of seminars over financiële planning, budgettering en investeringen. Medewerkers die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van hun financiële fitheid, zullen hieraan deelnemen.
 • Creëer een vertrouwelijke ruimte
  Zorg ervoor dat er een vertrouwelijke ruimte is waar medewerkers met vragen of zorgen over hun financiën terechtkunnen. Hier kunnen ze vrijwillig advies vragen zonder de druk om persoonlijke informatie te delen.
 • Anonieme surveys
  Als onderdeel van een bredere welzijnsenquête kun je anonieme vragen stellen over financiële stress, financiële doelen en behoeften. Dit kan je helpen begrijpen of er problemen zijn zonder de identiteit van de werknemers bloot te leggen.
 • Bied hulpbronnen aan
  Wijs medewerkers op externe financiële hulpbronnen, zoals gratis financieel advies, schuldbeheerprogramma’s of financiële gezondheidstools. Dit kan subtiel aangeboden worden als een onderdeel van het welzijnsprogramma van het bedrijf.
 • Monitoring van ziekteverzuim en productiviteit
  Hoewel het geen directe indicatie is van financiële fitheid, kan het in de gaten houden van ziekteverzuim en productiviteit helpen bij het identificeren van medewerkers die mogelijk financiële stress ervaren.
 • Individuele gesprekken
  Moedig werknemers aan om individuele gesprekken aan te vragen als ze zich zorgen maken over hun financiën. Tijdens deze gesprekken kunnen ze hun situatie en behoeften bespreken, en je kunt passende ondersteuning bieden.

Hoe kun je jouw medewerkers hierbij ondersteunen?

Speelt dit thema in jouw organisatie en weet je niet goed hoe je hier handen en voeten aan moet geven? Neem dan contact met onze HR-consultant Melissa van Nieuwkoop hrconsultancy@actan.nl op. We helpen je graag verder.

Kom werken bij de Guidon Groep

EN… HOE WERKT ‘T BIJ DE GUIDON GROEP?

Als je wilt weten hoe het is om bij Guidon Groep te werken, kun je dat natuurlijk het beste vragen aan mensen die nog niet zo lang in dienst zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de organisatie en naar hun collega’s. Dit zijn hun verhalen.

Plan direct een belafspraak met één van onze specialisten