VRAAG: Innovatie binnen het accountantscontrolevak is een veel besproken onderwerp waar middelen als data-analyse, dashboarding en process mining veel genoemd worden. Bij het uitvoeren van de verschillende soorten opdrachten zijn deze onmisbaar. Denk hierbij aan de jaarrekeningcontrole, maar aan het controleren van de NOW-subsidieverantwoordingen, wat nu zeer actueel is. Wat ziet u als ondernemer terug van de innovatie binnen de jaarrekeningcontrole?
ANTWOORD: Voor accountants werken deze middelen in de dagelijkse praktijk als belangrijk hulpmiddel bij de uitvoering van de werkzaamheden. En daar plukt u als ondernemer de vruchten van.
Door uitvoering van de (jaarrekening) controlewerkzaamheden met gebruik van data- analyse, dashboarding en process mining krijgen wij als accountant veel relevante informatie over uw organisatie en uw gebruik van alle aanwezig data. Data-analyse en process mining brengen ons in vele gevallen in staat om snelle en risicogerichte controles uit te voeren, goed inzicht te krijgen in gewenste en ongewensten transactie- en processtromen en ons te richten op totaalcontroles in plaats van deelwaarnemingen. Dashboarding helpt ons met het filteren en visualiseren van data om ons informatie te geven over de verbanden en bijzonderheden.
Totaalbeeld
Voor u als opdrachtgever heeft dit diverse voordelen ten opzichte van een traditionele accountantscontrole waar de nadruk ligt op deelwaarnemingen en uitgebreide steekproeven. Ten eerste krijgen wij inzicht in het totaalbeeld van transacties en kunnen wij bij de uitvoering van de controle de nadruk leggen op uitzonderingen afwijkingen. Hierdoor kunnen wij snelle en
risicogerichte controles uitvoeren en het testen van standaardtransacties beperken. Dit zorgt voor een lagere belasting van uw financiële afdeling en nadruk op relevante onderwerpen. Een voorbeeld: wij hebben voor de controle van de NOW- subsidieverantwoordingen een dashboard ontwikkeld in Microsoft Power BI, waarbij de omzetdaling en de loonontwikkeling in de subsidieperiode en transacties die hier een sterk effect op hebben zeer snel inzichtelijk zijn. Hiermee kunnen wij onze werkzaamheden snel en risicogericht uitvoeren om tot de benodigde informatie voor de subsidieverantwoording te komen.
Efficiëntieslagen
Ten tweede, kunnen wij door zicht te hebben op de uitzonderingen gerichte adviezen en verbeterpunten aandragen voor uw organisatie. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld richting geven aan interne controles, periodieke managementinformatie en efficiëntieslagen. Daarnaast koppelen wij bij het gebruik van data-analyse gegevensbronnen aan elkaar om waardevolle vergelijkingen en verbandcontroles te maken. Hierdoor krijgen wij zicht op interne trends en ontwikkelingen welke wij kunnen vergelijken met uw eigen verwachtingen, marktontwikkelingen of macro-economische factoren.
Scherper adviseren
Concluderend kunnen wij, door te blijven innoveren in data-gestuurde methodieken, u naast de uitvoering van onze wettelijke taak steeds scherper
adviseren over al uw ondernemersvraagstukken.
Wouter Beijer is accountant bij Actan adviseurs & accountants – onderdeel van Guidon Groep – in Alkmaar. Sinds 2020 is Wouter met name
betrokken bij het uitbouwen van onze Actan vestiging in Alkmaar.
Artikel gepubliceerd in Into Business Alkmaar, herfst 2021